“Volem un finançament digne i estable per a les entitats esportives”

By 4 de desembre de 2018ilp nova llei esport

La ILP per la nova llei de l’esport presentada al Parlament de Catalunya pel 100 per cent de les federacions esportives ja té les 50.000 signatures mínimes que demana la normativa per entrar a debat parlamentari. Ara, el sector seguirà recollint avals per demostrar la força i la cohesió del món de l’esport en les seves reivindicacions.

Per què les federacions esportives han impulsat una llei de l’esport pròpia?

Les federacions van detectar tota una sèrie de necessitats que no resol la legislació actual. Parlo del finançament, de la confiança en el sector o de qüestions tècnico-administratives. Necessitem solucions. A partir d’aquestes necessitats, va néixer una anàlisi dels diferents sistemes esportius que hi havia arreu d’Europa.

En què s’han fixat?

Vam fer un estudi de benchmarkt comparatiu i vam analitzar diferents països d’Europa. Vam extreure el mínim comú denominador d’aquells països d’èxit com Suècia, Dinamarca, Alemanya, Itàlia, Holanda… A partir d’aquí, vam adaptar aquests models que tenien la resta d’Europa al model català. Primer vam fer un document teòric que va quedar recollit en un llibre “El sistema esportiu català. Temps de Decidir. Temps de sumar”. I després, el 2016, vam traduir-ho en un text legislatiu amb un articulat concret que donava resposta legal a aquell model que vam fer. L’esperit d’aquest model és allò de: el govern decideix les polítiques esportives i el sector les executa.

Quins són els principals canvis que proposa aquesta ILP respecte el model actual de sector esportiu a Catalunya?

Copien el millor del que es fa a Europa. A la majoria de països ens hem trobat amb tres característiques principals. Primera: volem un finançament digne, estable, permanent i independent del món de l’esport que ens permeti treballar a mig i llarg termini. Segona: un sistema organitzatiu, que aquí seria un nova entitat -la Unió d’Esports de Catalunya- on estiguin representats els clubs de forma territorial, les federacions olímpiques i no olímpiques, els clubs meritocràtics, els consells esportius i tots els stakeholders del sector. Tercera: el sector té la confiança del govern i continua amb la relació del model català amb la concertació público-privada.

 

Quines són les principals raons per signar per aquesta ILP?

Els beneficis són per a tothom. Ens podem fixar, per exemple, en que per llei s’haurà de potenciar l’esport femení, l’esport amb discapacitat o l’esport base, escolar. També en sortiran guanyant els projectes socials a través de l’esport i la promoció internacional dels nostres esportistes. I destaco també que hi hauran més possibilitats per organitzar esdeveniments esportius internacionals i participar-hi. Tindrem un model esportiu més transparent, modern i europeu.

On i com s’està explicant aquesta proposta?
Ho estem explicant a tothom, necessitem el suport de tota la societat, que entenguin què plantegem i quines solucions volem. El nostre lema és la teva signatura és la nostra força.

En el debat Parlamentari amb els diferents grups polítics, fins on està disposat a negociar?

Estem disposats a negociar en tots els sentits, però tenim tres línies vermelles: el finançament, la Unió d’Esports de Catalunya i la confiança del sector.

El procés de signatures va començar aquest estiu. Quantes n’ha recollit?

En aquests moments ja tenim les signatures mínimes per poder presentar el text al Parlament, però volem anar més enllà. Som a tot el territori recollint firmes en esdeveniments esportius. Tenim el suport de federacions i clubs, però també volem el d’una gran majoria del poble de Catalunya que amb les seves signatures ens doni el suport popular. En els últims 10 anys, les tres lleis ILP més importants que s’han aprovat són: educació, 95.000 signatures; renda mínima garantida, 121.000; i la dels toros, 180.000. El món de l’esport pot estar en disposició d’igualar o superar aquestes xifres per donar resposta a les nostres necessitats i tenir un model esportiu que ens homologui a Europa.

Com s’estan implicant les federacions i clubs en la recollida de signatures?

Això no és un projecte de la Unió de Federacions, és un projecte de la gent del món de l’esport, de federacions i clubs. La implicació és total. Hem repartit més de 6.000 plecs, cadascun té 45 signatures, entre tot l’entramat federatiu. Tots els nostres plecs han arribat a tots els racons del país i a tots els àmbits i esports. Fins al febrer del 2019 tenim temps per aconseguir el màxim de signatures possible.

X